Thursday, December 20, 2012

Bukit tinggi, West sumatera through my iphone

IMG_1861

di bukit tinggi padang, pengangkutan yang paling sesuai untuk aku menjelajah masuk ke seluruh pelusuk kampung adalah dengan menyewa motor, kos sewa motor pon tidak lah terlalu mahal, dan boleh disewa di bandar bukit tinggi. tanpa menggunakan sebarang alat GPS dan buku, aku hanya ikut hati. Kadar sewa motor dalam dalam lingkungan rm10-16 untuk satu hari.

  IMG_1853

ini bukan gambar penginapan sebenar aku di bukit tinggi, penginapan aku yang sebenar di bukit tinggi adalah hotel tigo bolaih, yang mana aku hanya membayar rm13 ringgit untuk satu malam, jimat dan selasa, asalkan boleh tinggal lama kat bukit tinggi.

  IMG_1849

Juadah makanan yang paling terkenal di bukit tinggi, sudah tentu la nasi padang, kalau korang sampai ke bukit tinggi, jangan lupa bawak ubat sakit perut, bagi yang tak tahan pedas, silap boleh cirit birit dan jangan lupa try minum sekoteng. Waktu nie, waktu sahur di bukit tinggi

  IMG_1863

Bukan senang lagi nak jumpa kaedah menuai macam nie, tapi di bukit tinggi masih dikekalkan lagi cara macam nie, dengan motor, aku boleh pusing masuk sampai la kawasan pendalaman.

  IMG_1871IMG_1875 IMG_1876 IMG_1878 IMG_1879 IMG_1883

Apa yang buatkan aku suka sangat travel, sebab tiap kali keluar, aku akan dapat kawan baru, boleh sharing antara dua hala berkaitan dengan negara masing-masing. Ipini dari japan, aku selalu follow dia punya facebook, dah merata dia pusing, sampai ke benua america

  IMG_1892IMG_1894

IMG_1900

 kalau duduk kat bukit tinggi atau datang ke batu sangkar, jangan lupa bawak lotion k, seriously muka aku naik hangus.

0 comments:

Followers

  © udeyismail Udeyismail by udeyismail 2008 'DEPARTURES BY UDEYISMAIL'

Back to TOP